Termo-mineralni izvori

Detalj iz turskog kupatila

Termo-mineralni izvori

Sokobanja je poznata po lekovitosti svojih termomineralnih izvora, čije se dejstvo upoređuje sa vodama poznate austrijske banje Bad Gaštajn i Pfeferskim toplicama u Švajcarskoj. Od davnina su ljudi na ovim prostorima, i siromašni i bogati, i vladari i potčinjeni, tražili lek svojim tegobama i bolestima kupanjem u čudotvornoj sokobanjskoj vodi. Pored toga što leče, ovi izvori okrepljuju dušu i telo, podmlađuju, relaksiraju, i opuštaju, doprinoseći očuvanju vitalnosti i dobrog raspoloženja.

Postoji šest termomineralnih izvora u Sokobanji čija voda pomaže u otklanjanju velikog broja različitih zdravstvenih tegoba. U centralnom banjskom kupatilu „Amam“ postoje dva izvora: „Sv. Arhanđel“ temperature 43°C i „Preobraženje“ sa temperaturom između 43,8 i 53°C.

Indikacije: degenerativni reumatizam (artroza, spondiloza), ekstraartikularni reumatizam (fibroziti, mioziti), hronični inflamatorni reumatizam i postraumatska stanja i stanja posle povreda.

U okviru kupatila „Amam“ nalazi se prirodni inhalatorijum čija isparenja sadrže gas radon pa se koristi u lečenju bolesti disajnih organa kao što su: bronhijalna astma, akutni i hronični bronhitis, sinusitis, emfizem, bronhiektazije, respiratorna insuficijencija i učestale respiratorne infekcije i alergijske manifestacije.

U kupatilu „Banjica“ postoje dva izvora: „Banjica I“ sa temperaturom 27,8°C i „Banjica II“ temperature 28,9°C.

Indikacije: neuralgije, radiokuliti, neuroze, psihoneuroze i stanja posle povrede perifernih nerava.

Izvor „Pijaca“ je slaba zemno-alkalna hipoterma sa malim procentom sumporvodonika temperature 36-39°C.

Izvor „Zdravljak“ je slaba zemno-alkalna radioaktivna akratopega temperature 14,5°C.

U Banji Jošanici postoji pet lekovitih termomineralnih izvora temperature između 18 i 22°C: sumporna voda, gvozdena I i II, stomačna i crvena voda.

Indikacije: oboljenja želuca i dvanaestopalačnog creva (čir), debelog creva i žuči, postoperativna stanja kod bolesti želuca, dvanaestopalačnog i debelog creva i žuči, hronične urinarne infekcije, upala bubrega, kamen i pesak u bubregu, dijabetes (šećerna bolest), kožne bolesti, ekcemi i hronični i inflamatorni reumatizam.

Lečenje u Banji Jošanici se upotpunjuje lekovitim blatom (peloidom).

Ostavi poruku odgovori

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.