Termomineralni izvori

Početak PrirodaTermomineralni izvori

Dođeš star, odeš mlad!

Sokobanja je poznata po lekovitosti svojih termomineralnih izvora, čije se dejstvo upoređuje sa vodama poznate austrijske banje Bad Gaštajn i Pfeferskim toplicama u Švajcarskoj. Od davnina su ljudi na ovim prostorima, i siromašni i bogati, i vladari i potčinjeni, tražili lek svojim tegobama i bolestima kupanjem u čudotvornoj sokobanjskoj vodi. Pored toga što leče, ovi izvori okrepljuju dušu i telo, podmlađuju, relaksiraju, i opuštaju, doprinoseći očuvanju vitalnosti i dobrog raspoloženja.

 

Postoji šest termomineralnih izvora u Sokobanji čija voda pomaže u otklanjanju velikog broja različitih zdravstvenih tegoba. U centralnom banjskom kupatilu „Amam“ postoje dva izvora: „Sv. Arhanđel“ temperature 43°C i „Preobraženje“ sa temperaturom između 43,8 i 53°C. Indikacije: degenerativni reumatizam (artroza, spondiloza), ekstraartikularni reumatizam (fibroziti, mioziti), hronični inflamatorni reumatizam i postraumatska stanja i stanja posle povreda.

zena-desno

Uz kupatilo „Amam“ nalazi se prirodni inhalatorijum čija isparenja sadrže gas radon pa se koristi u lečenju bolesti disajnih organa: bronhijalna astma, akutni i hronični bronhitis, sinusitis, emfizem, bronhiektazije, respiratorna insuficijencija i učestale respiratorne infekcije i alergijske manifestacije.


U kupatilu „Banjica“ postoje dva izvora: „Banjica I“ sa temperaturom 27,8°C i „Banjica II“ temperature 28,9°C. Indikacije: neuralgije, radiokuliti, neuroze, psihoneuroze i stanja posle povrede perifernih nerava.

 

Izvor „Pijaca“ je slaba zemno-alkalna homeoterma sa malim procentom sumporvodonika temperature 36-38°C. Izvor „Zdravljak“ je zemno-alkalni hladni mineralni izvor temperature 14,5°C.


U Banji Jošanici postoji pet lekovitih termomineralnih izvora temperature između 18 i 22°C: sumporna voda, gvozdena I i II, stomačna i crvena voda. Indikacije: oboljenja želuca i dvanaestopalačnog creva (čir), debelog creva i žuči, postoperativna stanja kod bolesti želuca, dvanaestopalačnog i debelog creva i žuči, hronične urinarne infekcije, upala bubrega, kamen i pesak u bubregu, dijabetes (šećerna bolest), kožne bolesti, ekcemi i hronični i inflamatorni reumatizam.


Lečenje u Banji Jošanici se upotpunjuje lekovitim blatom (peloidom).

Preporučene aktivnosti

Kupanje i plivanje

Od plivanja u mirnom Bovanskom jezeru preko brčkanja i skakanja sa stene u svežoj Moravici!

Sportski ribolov

Pravi virtuozi mogu se oprobati na Moravici. Za pecanje na Bovanskom jezeru je pak dovoljno samo da zabacite.

Uživanje pored vode

Zvuk vode koja teče, šume kroz koju prolazi lagani povetarac i miris prirode definitivno imaju umirujuće i opuštajuće dejstvo!