Svečanosti „Sveti Jovan Biljober“

Početak  Dešavanja Svečanosti „Sveti Jovan Biljober“

Svečanosti „Sv. Jovan Biljober“ su idealan spoj tradicije, razonode i uzbuđenja. Ljubitelji prirode, planinari i sakupljači lekovitog bilja, svake godine od 02. do 07. jula, obilaze najlepše planinske predele Sokobanje i stiču znanja o lekovitom bilju, uz pomoć stručnih vodiča.
Ako još uvek niste osvojili vrh čuvenog Rtnja, dođite u Sokobanju 7. jula i budite deo uzbudljive avanture. Naučite sve o pletenju ivanjdanskih venčića, pronađite čuveni biljni afrodizijak na rtanjskim padinama i zaronite u velove tajni koji okružuju ovu mističnu planinu. Probudite avanturistički duh u sebi i prepustite se čarima jedinstvene manifestacije u Srbiji.

divider
divider
divider

Svakako najizazovniji i za avanturiste najzanimljiviji deo manifestacije je uspon na Šiljak, najviši vrh Rtnja (1560 m). Ko nije u mogućnosti da se popne na vrh Rtnja, može učestvovati u drugim zanimljivim aktivnostima kao što su obilazak terena i sakupljanje lekovitog bilja, pletenje venčića i kviz o poznavanju lekovitog bilja.
Rtanj je poznat po endemskom bilju koje raste samo na ovoj planini i zakonom je zaštićeno, a od njih svakako je najpoznatiji rtanjski čaj i mačija metvica (Nepeta rtanjensis). U okviru manifestacije „Sv. Jovan Biljober“, posetioci uz pratnju stručnih vodiča sakupljaju lekovito bilje na padinama Ozrena, Rtnja, Device i Bukovika.
Kruna manifestacije je izbor najlepše okićene devojke lekovitim biljem i poljskim cvećem – „Princeze Biljarice“, koji se već tradicionalno održava 07. jula od 20 časova, na letnjoj pozornici „Vrelo“

sokobanjska dešavanja

Ostale manifestacije u Sokobanji

Letnja pozornica