Svečanosti „Sveti Jovan Biljober“

Početak  Dešavanja Svečanosti „Sveti Jovan Biljober“

Svečanosti „Sv. Jovan Biljober“ su idealan spoj tradicije, razonode i uzbuđenja. Ljubitelji prirode, planinari i sakupljači lekovitog bilja, svake godine od 02. do 07. jula, obilaze najlepše planinske predele Sokobanje i stiču znanja o lekovitom bilju, uz pomoć stručnih vodiča.


Ako još uvek niste osvojili vrh čuvenog Rtnja, dođite u Sokobanju 7. jula i budite deo uzbudljive avanture. Naučite sve o pletenju ivanjdanskih venčića, pronađite čuveni biljni afrodizijak na rtanjskim padinama i zaronite u velove tajni koji okružuju ovu mističnu planinu. Probudite avanturistički duh u sebi i prepustite se čarima jedinstvene manifestacije u Srbiji.

divider
divider
divider

Svakako najizazovniji i za avanturiste najzanimljiviji deo manifestacije je uspon na Šiljak, najviši vrh Rtnja (1560 m). Za one koji nisu u mogućnosti da se popnu na vrh Rtnja, mogu učestvovati u drugim zanimljivim aktivnostima kao što su obilazak terena i sakupljanje lekovitog bilja, pletenje venčića i kviz o poznavanju lekovitog bilja.

 

Planina Rtanj je poznata po brojnim podzemnim izvorima, pećinama, jamama, lekovitom bilju, vatrenim loptama, koje predstavljaju prirodni fenomen, i drugim kuriozitetnim i neobjašnjivim pojavama. Značajnu turističku atrakciju i svojevrstan kuriozitet predstavlja jama ledenica, koja se nalazi na jugoistočnoj strani najvišeg vrha Rtnja. Ulaz u jamu je na dnu plitke vrtače, širine oko 20 m u prečniku. Dužina jame je 50 m, ulaz se postepeno sužava, na kraju se ulazi u prostranu dvoranu, širine 15 m i visine 10 m. Unutrašnja temperatura ledenice je prilično ujednačena, kreće se od -2°C preko leta, do -4°C tokom zime.


Rtanj je poznat i po endemskom bilju koje raste samo na ovoj planini i zakonom je zaštićeno, a od njih svakako je najpoznatiji rtanjski čaj i mačija metvica (Nepeta rtanjensis). U okviru manifestacije „Sv. Jovan Biljober“, posetioci uz pratnju stručnih vodiča sakupljaju lekovito bilje na padinama Ozrena, Rtnja, Device i Bukovika.


Kruna manifestacije je izbor najlepše okićene devojke lekovitim biljem i poljskim cvećem – „Princeze Biljarice“, koji se već tradicionalno održava 07. jula od 20 časova, u amfiteatru ispred Zavičajnog muzeja. Takođe se održava i Biljna parada, kada sve devojčice okićene poljskim cvećem, koje učestvuju u izboru „Princeze Biljarice“, prodefiluju mermernim šetalištem. S obzirom na brojne aktivnosti u okviru manifestacije, sportsko-rekreativne, kulturno-zabavne i edukativne, ne čudi što svake godine „Sv. Jovan Biljober“ beleži veliku posećenost i može se pohvaliti velikim šarenilom posetilaca, jer učestvuju meštani, turisti, planinari, prirodni aktivisti, avanturisti kao i brojna udruženja sakupljača lekovitog bilja iz cele Srbije.

sokobanjska dešavanja

Ostale manifestacije u Sokobanji

Letnja pozornica