Prva harmonika Srbije

Početak  Dešavanja Prva harmonika Srbije

Datum održavanja: 12., 13. i 14. avgust
Mesto održavanja: Letnja pozornica „Vrelo“


„Prva harmonika Sokobanja“ je jedan od najstarijih muzičkih festivala u Srbiji i prepoznatljiv simbol Sokobanje. Prvi put je održan pre 59 godina, a naziv festivala se više puta menjao, uglavnom onako kako je rastao, i kako je raslo interesovanje za njega. 41 godinu održavao se pod nazivom „Prva harmonika Jugoslavije“, 15 godina pod nazivom „Prva harmonika Sokobanja“, a od 2018. godine naziv festivala je „Prva harmonika Srbije – Sokobanja“. Kakvo god ime nosio, neosporan je kvalitet, dugotrajnost i kontinuitet ovog festivala, koji je nadaleko čuven i poznat i van granica bivše Jugoslavije. 


Za skoro šest decenija postojanja, sokobanjski festival harmonike dao je veliki doprinos razvoju karijera muzičkih talenata i profesionalaca. Titula najboljeg harmonikaša mnogim pobednicima festivala bila je odstupnica za visoko pozicioniranje među najboljim harmonikašima Srbije, Evrope i sveta. Veliki broj poznatih harmonikaša, kompozitora, kantautora, šefova ansambala, muzičkih urednika su započeli svoje muzičke karijere dobrim plasmanom na sokobanjskom Festivalu.

divider
divider
divider

Više od pola veka najbolji harmonikaši iz zemlje i dijaspore se takmiče za prestižnu titulu prvog harmonikaša, odnosno sveukupnog pobednika festivala. Mnogi pobednici festivala su kasnije postali sinonim za majstorstvo na harmonici – Branimir Đokić, Novica Negovanović, Miša Mijatović, Vlada Panović, Aleksandar Sofronijević, Borko Radivojević, Kemiš i mnogi drugi. Mladi muzičari i danas u sokobanjskom festivalu vide svoju šansu za uspeh i proboj u estradnim vodama, što govori o renomeu ove manifestacije.

 

Danas festival uživa veliki ugled među muzičkim stručnjacima, izvođačima i ljubiteljima harmonike. Poslednjih godina Turistička organizacija Sokobanja, kao organizator festivala, unosila je određene izmene u organizacionom smislu, kako bi se festival prilagodio savremenim trendovima i potrebama posetilaca i učesnika. Osnovni cilj bilo je povećanje broja učesnika i posetilaca manifestacije. Uzimajući u obzir da u Srbiji danas postoji više festivala harmonike, jedan od organizacionih ciljeva bio je i povezivanje svih festivala, čiji će pobednici učestvovati u Finalu sokobanjskog festivala. Iz pomenutih razloga sprovedene su aktivnosti na unapređenju saradnje sa organizatorima ostalih takmičenja, izmenjene su propozicije Festivala, pojačana je medijska kampanja i obogaćen revijalni deo programa angažovanjem poznatih orkestara i izvođača.

 

Od 2018. godine festival se odvija u dve etape – predkvalifikaciona takmičenja u više gradova u Srbiji i inostranstvu i finale festivala, koje se održava u Sokobanji sredinom avgusta meseca. Predkvalifikaciona takmičenja se održavaju tokom maja i juna meseca u Leskovcu, Žabarima (festival „Skup harmonikaša Srbije“), Ivanovu (festival „Zlatna dirka – Prva harmonika Vojvodine“), Smederevskoj Palanci kao i u Beču.


Dođite da zajedno uživamo u zvucima harmonike najboljih virtuoza na ovom instrumentu! Uverite se zašto je „Prva harmonika“ i dan danas jedan od najprestižnijih muzičkih festivala u Srbiji. Osim odličnih mladih izvođača na instrumentu, publika će biti u prilici da čuje neke od najboljih harmonikaša u zemlji, koji će nastupati u revijalnom delu, kao i da uživa u koncertima poznatih izvođača narodne muzike.

sokobanjska dešavanja

Ostale manifestacije u Sokobanji

Letnja pozornica