Prva harmonika Srbije

Početak  Dešavanja Prva harmonika Srbije

Datum održavanja: 06., 07. i 08. avgust

Mesto održavanja: Letnja pozornica „Vrelo“

 

Prva harmonika Sokobanjaje jedan od najstarijih muzičkih festivala u Srbiji i prepoznatljiv simbol Sokobanje. Prvi put je održan pre 62 godine, a naziv festivala se više puta menjao, uglavnom onako kako je rastao, i kako je raslo interesovanje za njega. 41 godinu održavao se pod nazivom „Prva harmonika Jugoslavije“, 15 godina pod nazivom „Prva harmonika Sokobanja“, a od 2018. godine naziv festivala je „Prva harmonika Srbije – Sokobanja“. Kakvo god ime nosio, neosporan je kvalitet, dugotrajnost i kontinuitet ovog festivala, koji je poznat i van granica bivše Jugoslavije. Veliki broj poznatih harmonikaša, kompozitora, kantautora, šefova ansambala, muzičkih urednika su započeli svoje muzičke karijere dobrim plasmanom na sokobanjskom Festivalu. Mnogi pobednici festivala su kasnije postali sinonim za majstorstvo na harmonici – Branimir Đokić, Novica Negovanović, Miša Mijatović, Vlada Panović, Aleksandar Sofronijević, Borko Radivojević, Kemiš i mnogi drugi.

divider
divider
divider

Od 2018. godine festival se odvija u dve etape – predkvalifikaciona takmičenja u više gradova u Srbiji i inostranstvu i finale festivala, koje se održava u Sokobanji sredinom avgusta meseca. Predkvalifikaciona takmičenja se održavaju tokom maja i juna meseca u Leskovcu, Pančevu, Žabarima (festival „Skup harmonikaša Srbije“), Borovu (festival „Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema“), Beču, Bijeljini (BiH) i Sokobanji.
Dođite da zajedno uživamo u zvucima harmonike najboljih virtuoza na ovom instrumentu! Uverite se zašto je „Prva harmonika“ i dan danas jedan od najprestižnijih muzičkih festivala u Srbiji. Osim odličnih mladih izvođača na instrumentu, publika će biti u prilici da čuje neke od najboljih harmonikaša u zemlji, koji će nastupati u revijalnom delu, kao i da uživa u koncertima poznatih izvođača narodne muzike.

 

sokobanjska dešavanja

Ostale manifestacije u Sokobanji

Letnja pozornica