Eko turizam

Početak Aktivnosti Eko turizam

U Sokobanji se odavno preduzimaju odgovarajuće aktivnosti i mere kako bi se očuvao ekološki kvalitet prostora, zaštitile prirodne lepote, lekovita i atraktivna svojstva banje i njene okoline.

 

Još davne 1895. god. osnovano je Društvo za unapređenje i ulepšavanje Sokobanje, na inicijativu mitropolita srpskog gospodina Mihajla, sa osnovnim ciljem da se stvori što kvalitetniji ambijent za boravak banjskih posetilaca. Društvo je preduzimalo veliki broj aktivnosti kao što su uređenje parkova i izletišta, obnova turskog kupatila, izgradnja letnjih paviljona i puteva do izletišta i dr.

divider
divider
divider

1992. god. doneta je Deklaracija kojom je Sokobanja proglašena prvom ekološkom opštinom u Srbiji. Sokobanja sa zdravom i očuvanom životnom sredinom, bez industrijskih zagađivača, brojnim prirodnim i zaštićenim vrednostima sa turističko-rekreativnom, zdravstvenom i obrazovnom funkcijom, ima velike potencijale za razvoj ekološkog turizma.

 

Što se tiče ovog vida turizma, već dugi niz godina Sokobanja je poznata kao savršena destinacija za izvođenje škola u prirodi. Ekološka edukacija i aktivna rekreacija mladih u prirodi je pravi način za podizanje njihove svesti o značaju zaštite životne sredine i njenog očuvanja za buduće generacije.

sokobanjska AVANTURA

Ostale aktivnosti u Sokobanji