Park Banjica i plaže na Moravici

Početak PrirodaObavezno posetitiPark Banjica i plaže na Moravici

Nalazi se u širem centru grada, na obali reke Moravice, i udaljen je oko 500 m od mermernog šetališta. Park je lepo uređen, sa brojnim klupama, ukrašen cvećem i zelenilom. U okviru parka nalazi se i teretana na otvorenom kao i staze za trčanje (izrađene od tartana).

 

U parku je smešteno kupatilo „Banjica“ sa termomineralnom vodom temperature do 28°C, koja se koristi u lečenju raznih neuroloških oboljenja, i restoran „Čoka“ na obali reke.

 

Ispod restorana je peskovita plaža „Župan“, koja je lepo uređena, sa plićakom za decu. Deo plaže, koji se nalazi u klancu između dve stene, gde je dubina oko 4 m, pogodan je za skokove u vodu. Uzvodno od „Župana“ je plaža „Tesnac“, u tom delu je Moravica najuža u svom toku, ali je veoma atraktivna za kupače. Zatim slede plaže „Šest kace“, „Tri kace“ i „Džentlmen“. Prve dve plaže su dobile naziv po izgledu stena između kojih reka protiče, pošto su delovanjem rečne erozije poprimile oblik buradi odnosno kaca. I ove plaže su pogodne za skokove u vodu i veoma su posećene tokom leta.

divider
divider
divider

doživi #Sokobanjanje

Ostale nezaobilazne atrakcije u Sokobanji

ripaljka