Odmor u selu Resnik

Početak Odmor na seluSelo Mužinac

Selo Resnik se nalazi u podnožju planine Ozren, odnosno ispod krečnjačkog odseka Leskovika. U blizini sela, na oko 4 km udaljenosti, nalazi se crkva Sv. Arhanđela Gavrila i Mihajla, koja je izgrađena na mestu nekadašnjeg manastira Jermečić. Prema predanju manastir su izgradili Jermeni našavši na Ozrenu sklonište od progona Turaka.

 

U blizini sela pored magistralnog puta Sokobanja-Aleksinac nalazi se česma Knjaza Miloša i arheološki lokalitet Trebič. Još u doba neolita postojala je ljudska naseobina na ovom lokalitetu, gde su pronađeni delovi alata i pokućstva. Iz perioda II i III veka na ovom mestu arheolozi su otkrili rimske grobnice. U njima su pronađena dva zlatna polulivena prstena i delovi nakita i ukrasnih predmeta od bronze.


U selu postoji letnja pozornica, na kojoj se održavaju manifestacije i festivali folklora. U neposrednoj blizini pozornice nalazi se uređeno izletište Vrelo sa klupama, letnjikovcima i stolovima za odmor. U samom selu nalazi se crkva Sv. mučenice Paraskeve, koja je u narodu poznatija pod imenom Sv. Petka.


Selo je udaljeno oko 6 km od Bovanskog jezera, koje je pogodno je za ribolov, kupanje i jedrenje. Postoji nekoliko uređenih plaža na sokobanjskoj i aleksinačkoj strani. Dugačko je oko 8 km, a najveća dubina je kod brane i iznosi oko 50 m. Jezero je bogato plemenitim vrstama ribe i belom ribom.

Smeštaj u selu Resnik

divider veliki gornji