Kafana “Sokače”

Početak Gastronomija ➙ 

Kafana “Sokače”

Kafana “Sokače” se nalazi u centru grada, preko puta zgrade opštine Sokobanja, u ulici Svetog Save broj 46. Uža lokacija kafane je dvorište porodice Ilić. Ono je prilično izduženo, tako da od ulice do kafane ima oko 60 metara. U dvorište se ulazi kroz pokriveni prolaz (pasaž) starinske gradnje.

 

Ranije su se banjski gosti, šetajući se ovim krajem, a katkad i skrećući u dvorište, pitali gde vodi ovaj put rečima: “A gde vodi ovo sokače?”. Po tome je kafana i dobila ime “Sokače” i pod ovim nazivom radi od 1992. godine. Smeštena je u starom bondručnom objektu, pokrivenom ćeramidom (starinskom krovnom pokrivkom). Objekat je građen pre više od 100 godina, ali se ne zna tačno kada.

 

Preci sadašnjeg vlasnika kafane “Sokače” bavili su se ugostiteljstvom i to od 1922. godine. Dakle, kafana gaji skoro vekovnu tradiciju u ugostiteljstvu što je i razlog prepoznatljivog načina rada i vrhunske usluge.

 

Svojim cenjenim gostima svakodnevno nudi, pored alkoholnih i bezalkoholnih pića, kuvana jela, jela po porudžbini, razne salate, specijalitete sa roštilja i specijalitete kuće. Kafana je uređena u etno stilu i podseća na neka davna vremena, čuvajući duh nekadašnje Sokobanje, koja je bila stecište boema i umetnika.

Lokacija

+381695181988
Svetog Save 46
katalog privatnog smestaja sokobanja
divider veliki gornji

Ostali objekti u ponudi