Odmor u selu Vrmdža

Početak Odmor na seluSelo Vrmdža

Selo Vrmdža, udaljeno 11 km od Sokobanje, nalazi se u podnožju Rtnja i predstavlja fenomen u svakom pogledu: to je jedino selo u Srbiji u koje se u poslednje vreme doselio značajan broj ljudi, i to većinom mladih ljudi s decom. Doseljenici su pristigli iz Srbije, Italije, Amerike… Otvoren je i „Rtanjski centar zdravog života“ gde se, između ostalog, vežba „lebdeća joga“.

 

U samom selu postoje brojne atrakcije, kao što je drevni Latin-grad koji je sagrađen u IV veku, a u srednjem veku bio je stanište vlastele, koja je trgovala sa Dubrovnikom. Na uzvišenju, u zaseoku Šuma, nalazi se crkva posvećena Sv. Trojici koja je izgrađena početkom XIX veka, na temeljima znatno starijeg hrama. U porti se nalazi zvonara, stara škola i parohijski dom gde je izložena zbirka nošnji, alata, pokućstva i deo starog školskog inventara.

 

U Vrmdži postoji nekoliko vodenica potočara, koje su vlasnici ponovo stavili u funkciju i preuredili u etno restorane. U selu se nalazi i uređena stena za slobodno penjanje, koja privlači veliki broj ekstremnih sportista. U blizini sela, na udaljenosti od 3 km nalazi se Vrmdžansko jezero. U pitanju je malo prirodno jezero, kružnog oblika, koje je pogodno za ribolov i izlete.

Smeštaj u selu Vrmdža

divider veliki gornji