Здравствене установе

Специјална болница за превенцију, лечење и рехабилитацију неспецифичних плућних болести „Сокобања“

Специјална болница располаже са 560 лежајева у 4 објекта: Стари завод „Сокоград“, Нови завод и виле „Бота“ и „Далмација“. Такође располаже савременом компјутерском технологијом за испитивање плућне и срчане функције, аутоматском биохемијском лабораторијом, рендген кабинетом, стационарним делом са одељењима за превенцију, полуинтензивну и интензивну негу, блоком за респирсторну и општу локомоторну рехабилитацију. У циљу побољшања општег здравственог стања организма успешно се спроводе програми попут Wеллнесса, Фитнесса, програми регулације телесне тежине и школа одвикавања од пушења. У склопу болнице ради и турско купатило „Амам“ са природним инхалаторијумом као и купатило „Бањица“.

Специјална болница за очне и опструктивне плућне болести „Озрен“

Најстарија је здравствена установа у Сокобањи. Специјализована је у лечењу опструктивних болести плућа, кардиоваскуларних и очних обољења. Налази се на планини Озрен на просечној надморској висини од 600 м. Лечење у овој болници заснива се комплементарној примени природних лековитих фактора, савремених метода из области балнео-климатологије и одговарајућих медикамената. Располаже са 280 постеља.

Природно лечилиште „Бањица“ налази се изнад градске плаже „Жупан“ на реци Моравици. Поред смештајног капацитета од 270 лежајева, располаже веома развијеном здравственом службом за дијагностику и терапију обољења дисајних путева, локомоторног апарата, лакших обољења нервног система. Медицинско особље овог лечилишта пружа услуге хидротерапије, електротерапије, термотерапије, инхалације и масаже.

Бања Јошаница удаљена је 16 км од Сокобање. Здравствени туризам у овој бањи заснива се на примени лековитих вода и пелоида. Поседује базен капацитета 15 особа, 5 када са тушевима и блок за блатну терапију капацитета 12 лежајева.У бањи постоји 5 термоминералних извора: сумпорна вода, гвоздена I и II, стомачна и црвена вода. Ове воде спадају у групу олигоминералних земно-алкалних хипотерми са температуром између 18 и 22°C.