Zdravstvene ustanove

Specijalna bolnica za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju nespecifičnih plućnih bolesti „Sokobanja“

Specijalna bolnica raspolaže sa 560 ležajeva u 4 objekta: Stari zavod „Sokograd“, Novi zavod i vile „Bota“ i „Dalmacija“. Takođe raspolaže savremenom kompjuterskom tehnologijom za ispitivanje plućne i srčane funkcije, automatskom biohemijskom laboratorijom, rendgen kabinetom, stacionarnim delom sa odeljenjima za prevenciju, poluintenzivnu i intenzivnu negu, blokom za respirstornu i opštu lokomotornu rehabilitaciju. U cilju poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja organizma uspešno se sprovode programi poput Wellnessa, Fitnessa, programi regulacije telesne težine i škola odvikavanja od pušenja. U sklopu bolnice radi i tursko kupatilo „Amam“ sa prirodnim inhalatorijumom kao i kupatilo „Banjica“.

Specijalna bolnica za očne i opstruktivne plućne bolesti „Ozren“

Najstarija je zdravstvena ustanova u Sokobanji. Specijalizovana je u lečenju opstruktivnih bolesti pluća, kardiovaskularnih i očnih oboljenja. Nalazi se na planini Ozren na prosečnoj nadmorskoj visini od 600 m. Lečenje u ovoj bolnici zasniva se komplementarnoj primeni prirodnih lekovitih faktora, savremenih metoda iz oblasti balneo-klimatologije i odgovarajućih medikamenata. Raspolaže sa 280 postelja.

Prirodno lečilište „Banjica“ nalazi se iznad gradske plaže „Župan“ na reci Moravici. Pored smeštajnog kapaciteta od 270 ležajeva, raspolaže veoma razvijenom zdravstvenom službom za dijagnostiku i terapiju oboljenja disajnih puteva, lokomotornog aparata, lakših oboljenja nervnog sistema. Medicinsko osoblje ovog lečilišta pruža usluge hidroterapije, elektroterapije, termoterapije, inhalacije i masaže.

Banja Jošanica udaljena je 16 km od Sokobanje. Zdravstveni turizam u ovoj banji zasniva se na primeni lekovitih voda i peloida. Poseduje bazen kapaciteta 15 osoba, 5 kada sa tuševima i blok za blatnu terapiju kapaciteta 12 ležajeva.U banji postoji 5 termomineralnih izvora: sumporna voda, gvozdena I i II, stomačna i crvena voda. Ove vode spadaju u grupu oligomineralnih zemno-alkalnih hipotermi sa temperaturom između 18 i 22°C.