Удружења и организације

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА СОКОБАЊА

Туристичка организација Сокобања (ТОСБ), основана је са главним циљем развоја и унапређења туризма и туристичког производа Сокобање, као и развоја културе и очувања културних добара на подручју општине. Основни циљеви којима тежи Туристичка организација Сокобања су повећање туристичког промета, стварање услова за даље потпуно обједињавање туристичке понуде, обезбеђивање услова за заједнички наступ на туристичким берзама и сајмовима,  унапређење пропагандно-информативне делатности, одржавање добрих односа са ТОС-ом, ресорним министарством и другим туристичким организацијама у земљи и иностранству, стварање амбијента интересног повезивања у циљу регионализације туристичке понуде и стварање услова за даљи развој домаћег туризма уз изналажење могућности за знатно брже и значајније позиционирање Сокобање као туристичке дестинације на међународном тржишту.

У саставу Туристичке организација Сокобања је Туристичко информативни центар са интернет кафеом. ТОСБ управља Етно кутком „Грудоњске воденице“ и летњом позорницом „Врело“. Контакт телефон: +381 18 833 988.

 

Књижевни клуб „Соколово перо“

Књижевни клуб „Соколово перо“, у току бањског културног лета, у амфитеатру испред музеја организује бројне књижевне и поетске вечери. Ово удружење је активно током целе године, а ван сезоне организује књижевне вечери у Галерији-Легату Милуна Митровића и библиотеци „Стеван Сремац“. Удружење је организатор две манифестације: Књижевни конкурс „Јутро над Озреном“ и Песнички маратон.Окупља велики број писаца аматера и ентузијаста. Сарадјује са сличним удружењима, из земље и иностранства. Чланови клуба су носиоци многобројних и вредних признања за своје литерарне радове, посебно оне инспирисане природом  Сокобање. Велики пријатељ и сарадник „Соколовог пера“ је песник Добрица Ерић. Контакт телефон: 064/47 31 812.

 

Аматерско „СБ“ позориште

Од 2006. године постоји и Аматерско „СБ“ позориште. Посебно адаптирана сценарија на познате српске драме и дела, као што су: Ивкова слава, Љубав на сеоски начин, Господја министарка, Коштана и многе друге, припрема творац ове институције професор Мирјана Миленковић. Чланови овог позоришта, а то су сокобањски студенти, професори, наставници, ученици и др., су глумци аматери али глуме као прави професионалци. Није битно да ли је улаз бесплатан или се карта плаћа, тамо где се одржавају представе „СБ“ позоришта никада нема слободних места, што говори о квалитету и преданости његових чланова. Контакт телефон: 064/218 62 10.

 

Етнос

Етнолошка радионица Сокобања основана је 2002. године. Основни циљеви Удружења су  очување традиционалних и духовних вредности сокобањског краја.  Етнолошка радионица чува ствари по коме је Сокобања  препознатљива. У изради предмета традиционалном обрадом, користи методе које су давно заборављене. Вредност ангажовања чланова радионице препознали су домаћи и страни донатори, који помажу отварање едукативног центра, у коме ће ускоро и мештани и бањски гости моћи да овладају традиционалним вештинама израде предмета. Контакт телефон: 063/ 78 94 858.

 

Удружење уметника Врело

22. фебруара, 2009.г. у Сокобањи је основано Удружење уметника „Врело“, које окупља песнике, писце, сликаре, музичаре, певаче, глумце и остале представнике лепих уметности. Удружење је имало свој први јавни наступ, 2. јула 2009 год., у атријуму Завичајног музеја у Сокобањи, у оквиру „Бањског културног лета“. Ово удружење организује уметничке изложбе, књижевне вечери, представе и друге културне догађаје и на тај начин обогаћује културни живот и туристичку понуду Сокобање.

 

Ловачко удружење „Соко“

Ловачко удружење „Соко“, са седиштем у Сокобањи, газдује ловиштем „Моравица“ укупне површине 36.437 ха, од чега ловне површине обухватају 32.916 ха.

Удружење има 191 активног члана.

Стално гајене врсте дивљачи у ловишту „Моравица“ су срна, дивља свиња, зец, фазан и пољска јаребица.

Ловиште има следеће ловне објекте: 4 стабилне чеке, 10 чека на дрвету, 50 хранилишта за срне, 90 хранилишта за фазане и пољске јаребице и 110 солишта.

Стручна служба има управника ловишта – стручно лице и 2 ловочувара, којима помаже 14 ловочувара волонтера.

Адреса Ловачког удружења „Соко“:

18230 Сокобања, ул. Немањина бр 8

телефон: +381 18 830 226

 

Удружење спортских риболоваца „Моравица”

Удружење спортских риболоваца „Моравица” из Сокобање припада ЗОСР „Јужна Морава ИИ” из Ниша рибарског подручја „Србија-исток”. УСР „Моравица“ газдује Бованским језером и водама у сливу реке Моравице на територији Сокобање. Сокобања риболовцима нуди могућност речног и језерског риболова, који су подједнако атрактивни. Поред великог броја врста беле рибе, у горњем току Моравице риболовци могу да се опробају и у лову на поточну пастрмку. Бованско језеро спада у једно од најбогатијих српских језера племенитим врстама рибе: сом, смуђ, шаран, амур, толстолобик, клен, гргеч, лињак као и врстама беле рибе: сребрни караш (бабушка), деверика, бодорка (жутоока) и беовица. Удружење спортских риболоваца „Моравица“ брине о стању рибљег фонда у реци и језерима. За све информације обратити се на бр. телефона +381 64 27 18 547 или путем електронске поште: инфо@уср-моравица.цом .

 

ПД „Оштра Чука“

Планинарско друштво „Оштра Чука“ је основано 2009. године у Сокобањи и има  преко 50 активних чланова. Члан је Планинарског савеза Србије. Организује бројне планинарске акције на територији Сокобање и сарађује са бројним планинарским друштвима из целе Србије. Поред планинарских акција редовно организује и еколошке акције. Такође се бави обележавањем планинарских стаза и спроводи пројекте уређења и очувања природе. Контакт телефон 064/92 02 909.

 

КУД Соко

Културно уметничко друштво „Соко“, брине о очувању изворног стваралаштва сокобањског краја. Има око стотину чланова и неколико ансамбла фолклора. КУД Соко је носилац многобројних домаћих и медјународних признања, за спелтове игара из Србије и сокобањског краја. Наступали су у Украјини, Грчкој, Турској и другим земљама. КУД „Соко“ организује традиционални сабор фолклора „Игра коло под Озреном“ сваке године у августу месецу. Наступи КУД-а Соко, већ годинама уназад, обогаћују садржај Бањског културног лета. Контакт телефон: 065/868 81 81.

 

КУД „Младост“ Читлук

Удружење је основано  2006. Године, у сокобањском селу Читлуку, са циљем неговања народне традиције, обичаја, песама и игара из сокобањског краја. КУД „Младост“ учествује сваке године на фестивалима фолклора широм земље. Такође сваке године наступају у Сокобањи у оквиру Бањског културног лета.

 

КУД „Душан Јовић“ Ресник

Културно-уметничко друштво „Душан Јовић“ је основано 4. јула 1946. године, са седиштем у селу Реснику. Носи име младића који је са 16 година погинуо у борби против Немаца, у близини Бољевца, 1944 год.. Данас друштво окупља око 70 чланова у три фолклорне секције: млађи пионири, пионири и омладинци. КУД „Душан Јовић“ организује Смотру пионирског фолклора сваке године у мају месецу и Фестивал фолклора у августу месецу.