Udruženja i organizacije

TURISTIČKA ORGANIZACIJA SOKOBANJA

Turistička organizacija Sokobanja (TOSB), osnovana je sa glavnim ciljem razvoja i unapređenja turizma i turističkog proizvoda Sokobanje, kao i razvoja kulture i očuvanja kulturnih dobara na području opštine. Osnovni ciljevi kojima teži Turistička organizacija Sokobanja su povećanje turističkog prometa, stvaranje uslova za dalje potpuno objedinjavanje turističke ponude, obezbeđivanje uslova za zajednički nastup na turističkim berzama i sajmovima,  unapređenje propagandno-informativne delatnosti, održavanje dobrih odnosa sa TOS-om, resornim ministarstvom i drugim turističkim organizacijama u zemlji i inostranstvu, stvaranje ambijenta interesnog povezivanja u cilju regionalizacije turističke ponude i stvaranje uslova za dalji razvoj domaćeg turizma uz iznalaženje mogućnosti za znatno brže i značajnije pozicioniranje Sokobanje kao turističke destinacije na međunarodnom tržištu.

U sastavu Turističke organizacija Sokobanja je Turističko informativni centar sa internet kafeom. TOSB upravlja Etno kutkom „Grudonjske vodenice“ i letnjom pozornicom „Vrelo“. Kontakt telefon: +381 18 833 988.

 

Književni klub „Sokolovo pero“

Književni klub „Sokolovo pero“, u toku banjskog kulturnog leta, u amfiteatru ispred muzeja organizuje brojne književne i poetske večeri. Ovo udruženje je aktivno tokom cele godine, a van sezone organizuje književne večeri u Galeriji-Legatu Miluna Mitrovića i biblioteci „Stevan Sremac“. Udruženje je organizator dve manifestacije: Književni konkurs „Jutro nad Ozrenom“ i Pesnički maraton.Okuplja veliki broj pisaca amatera i entuzijasta. Saradjuje sa sličnim udruženjima, iz zemlje i inostranstva. Članovi kluba su nosioci mnogobrojnih i vrednih priznanja za svoje literarne radove, posebno one inspirisane prirodom  Sokobanje. Veliki prijatelj i saradnik „Sokolovog pera“ je pesnik Dobrica Erić. Kontakt telefon: 064/47 31 812.

 

Amatersko „SB“ pozorište

Od 2006. godine postoji i Amatersko „SB“ pozorište. Posebno adaptirana scenarija na poznate srpske drame i dela, kao što su: Ivkova slava, Ljubav na seoski način, Gospodja ministarka, Koštana i mnoge druge, priprema tvorac ove institucije profesor Mirjana Milenković. Članovi ovog pozorišta, a to su sokobanjski studenti, profesori, nastavnici, učenici i dr., su glumci amateri ali glume kao pravi profesionalci. Nije bitno da li je ulaz besplatan ili se karta plaća, tamo gde se održavaju predstave „SB“ pozorišta nikada nema slobodnih mesta, što govori o kvalitetu i predanosti njegovih članova. Kontakt telefon: 064/218 62 10.

 

Etnos

Etnološka radionica Sokobanja osnovana je 2002. godine. Osnovni ciljevi Udruženja su  očuvanje tradicionalnih i duhovnih vrednosti sokobanjskog kraja.  Etnološka radionica čuva stvari po kome je Sokobanja  prepoznatljiva. U izradi predmeta tradicionalnom obradom, koristi metode koje su davno zaboravljene. Vrednost angažovanja članova radionice prepoznali su domaći i strani donatori, koji pomažu otvaranje edukativnog centra, u kome će uskoro i meštani i banjski gosti moći da ovladaju tradicionalnim veštinama izrade predmeta. Kontakt telefon: 063/ 78 94 858.

 

Udruženje umetnika Vrelo

22. februara, 2009.g. u Sokobanji je osnovano Udruženje umetnika „Vrelo“, koje okuplja pesnike, pisce, slikare, muzičare, pevače, glumce i ostale predstavnike lepih umetnosti. Udruženje je imalo svoj prvi javni nastup, 2. jula 2009 god., u atrijumu Zavičajnog muzeja u Sokobanji, u okviru „Banjskog kulturnog leta“. Ovo udruženje organizuje umetničke izložbe, književne večeri, predstave i druge kulturne događaje i na taj način obogaćuje kulturni život i turističku ponudu Sokobanje.

 

Lovačko udruženje „Soko“

Lovačko udruženje „Soko“, sa sedištem u Sokobanji, gazduje lovištem „Moravica“ ukupne površine 36.437 ha, od čega lovne površine obuhvataju 32.916 ha.

Udruženje ima 191 aktivnog člana.

Stalno gajene vrste divljači u lovištu „Moravica“ su srna, divlja svinja, zec, fazan i poljska jarebica.

Lovište ima sledeće lovne objekte: 4 stabilne čeke, 10 čeka na drvetu, 50 hranilišta za srne, 90 hranilišta za fazane i poljske jarebice i 110 solišta.

Stručna služba ima upravnika lovišta – stručno lice i 2 lovočuvara, kojima pomaže 14 lovočuvara volontera.

Adresa Lovačkog udruženja „Soko“:

18230 Sokobanja, ul. Nemanjina br 8

telefon: +381 18 830 226

 

Udruženje sportskih ribolovaca „Moravica”

Udruženje sportskih ribolovaca „Moravica” iz Sokobanje pripada ZOSR „Južna Morava II” iz Niša ribarskog područja „Srbija-istok”. USR „Moravica“ gazduje Bovanskim jezerom i vodama u slivu reke Moravice na teritoriji Sokobanje. Sokobanja ribolovcima nudi mogućnost rečnog i jezerskog ribolova, koji su podjednako atraktivni. Pored velikog broja vrsta bele ribe, u gornjem toku Moravice ribolovci mogu da se oprobaju i u lovu na potočnu pastrmku. Bovansko jezero spada u jedno od najbogatijih srpskih jezera plemenitim vrstama ribe: som, smuđ, šaran, amur, tolstolobik, klen, grgeč, linjak kao i vrstama bele ribe: srebrni karaš (babuška), deverika, bodorka (žutooka) i beovica. Udruženje sportskih ribolovaca „Moravica“ brine o stanju ribljeg fonda u reci i jezerima. Za sve informacije obratiti se na br. telefona +381 64 27 18 547 ili putem elektronske pošte: info@usr-moravica.com .

 

PD „Oštra Čuka“

Planinarsko društvo „Oštra Čuka“ je osnovano 2009. godine u Sokobanji i ima  preko 50 aktivnih članova. Član je Planinarskog saveza Srbije. Organizuje brojne planinarske akcije na teritoriji Sokobanje i sarađuje sa brojnim planinarskim društvima iz cele Srbije. Pored planinarskih akcija redovno organizuje i ekološke akcije. Takođe se bavi obeležavanjem planinarskih staza i sprovodi projekte uređenja i očuvanja prirode. Kontakt telefon 064/92 02 909.

 

KUD Soko

Kulturno umetničko društvo „Soko“, brine o očuvanju izvornog stvaralaštva sokobanjskog kraja. Ima oko stotinu članova i nekoliko ansambla folklora. KUD Soko je nosilac mnogobrojnih domaćih i medjunarodnih priznanja, za speltove igara iz Srbije i sokobanjskog kraja. Nastupali su u Ukrajini, Grčkoj, Turskoj i drugim zemljama. KUD „Soko“ organizuje tradicionalni sabor folklora „Igra kolo pod Ozrenom“ svake godine u avgustu mesecu. Nastupi KUD-a Soko, već godinama unazad, obogaćuju sadržaj Banjskog kulturnog leta. Kontakt telefon: 065/868 81 81.

 

KUD „Mladost“ Čitluk

Udruženje je osnovano  2006. Godine, u sokobanjskom selu Čitluku, sa ciljem negovanja narodne tradicije, običaja, pesama i igara iz sokobanjskog kraja. KUD „Mladost“ učestvuje svake godine na festivalima folklora širom zemlje. Takođe svake godine nastupaju u Sokobanji u okviru Banjskog kulturnog leta.

 

KUD „Dušan Jović“ Resnik

Kulturno-umetničko društvo „Dušan Jović“ je osnovano 4. jula 1946. godine, sa sedištem u selu Resniku. Nosi ime mladića koji je sa 16 godina poginuo u borbi protiv Nemaca, u blizini Boljevca, 1944 god.. Danas društvo okuplja oko 70 članova u tri folklorne sekcije: mlađi pioniri, pioniri i omladinci. KUD „Dušan Jović“ organizuje Smotru pionirskog folklora svake godine u maju mesecu i Festival folklora u avgustu mesecu.