26. Svečanosti “Sv. Jovan Biljober”

26. Svečanosti “Sv. Jovan Biljober”, u organizaciji Turističke organizacije Sokobanja, Udruženja za lekovito bilje “dr Jovan Tucakov” i d.o.o. „Adonis“, pod pokroviteljstvom Opštine Sokobanja, održaće se po tradiciji 07. jula, ali u nešto sažetijem obimu.
Turistička organizacija Sokobanja, Udruženje za lekovito bilje „Dr. Jovan Tucakov“ i D.o.o. Adonis iz Sokobanje, organizovaće samo aktivnosti na otvorenom – seminare o identifikaciji lekovitog bilja u prirodi i uspon na Šiljak, vrh Rtnja, uz striktno poštovanje mera i preporuka Kriznog štaba Vlade Republike Srbije za suzbijanje zaraze korona virusom. Ove godine neće biti organizovanog prevoza učesnika manifestacije do podnožja Rtnja. Okupljanje učesnika biće u podnožju Rtnja, u blizini Tomićeve pojate (prevoz u sopstvenoj režiji) najkasnije do 06:30 sati, a polazak na vrh Rtnja planiran je u 07:00 sati. Svi učesnici su u obavezi da se pridržavaju mera i preporuka Kriznog štaba Vlade Republike Srbije, da održavaju propisano rastojanje od 1,5 m i da ponesu vodu, opremu za planinarenje i hranu. Ove godine neće biti organizovani zabavno rekreativni sadržaji, poput raznih nadmetanja i tradicionalnog izbora princeze Biljarice, odnosno segmenti manifestacije koji podrazumevaju velika okupljanja i bliske, neposredne kontakte ljudi. Uspon na Šiljak  realizovaće se  u pratnji članova planinarskog društva “Oštra čuka”, dok će u podnožju biti organizovano ubiranje uzoraka biljaka sa predavačima, vodičima i predstavnicima Udruženja za lekovito bilje “dr Jovan Tucakov”, kao i pletenje venčića od bilja. 

Svi zainteresovani za uspon na Šiljak mogu se prijaviti u Turističko-informativnom centru TOSB, Ul. Trg Oslobođenja br. 2. Sokobanja, ili putem telefona na broj 018/833 988, kao i putem elektronske pošte na adresu tic@tosokobanja.rs. Program manifestacije može se preuzeti ispod teksta.
Informacije za učesnike edukativnog seminara – Nebojša Stanojević, tel. 063/ 101 3660, imejl: nebojsa@adonis.rs.
Obilazak drugih događaja, skupova i sadržaja na Rtnju, u organizaciji trećih lica (fizičkih i pravnih) posetioci vrše na sopstvenu odgovornost. Turistička organizacija Sokobanja, ni na koji način ne utiče, niti nosi odgovornost za događaje koji nisu u njenoj organizaciji.  

http://sokobanja.rs/wp-content/uploads/2020/06/programbiljober2020.pdf

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.