Obaveštenje o odlaganju 5. „Green Heart Festa“ i 58. Međunarodnog festivala „Prva harmonika Srbije, Sokobanja 2020“ za 2021. godinu, 38. „Zlatne ruke“ odložene za septembar 2020.

Upravni odbor Turističke organizacije Sokobanja je na 36. sednici, održanoj dana 11.06.2020. godine, doneo odluku o odlaganju 58. Međunarodnog festivala „Prva harmonika Srbije, Sokobanja 2020“ i rok festivala 5. “Green Heart Festa” za 2021. godinu. Planom i programom Turističke organizacije Sokobanja za 2020. godinu planirana je organizacija 58. Međunarodnog festivala „Prva harmonika Srbije, Sokobanja 2020“ za 14. i 15. avgust 2020. godine. Od proglašenja epidemije korona virusa (SARS-CoV-2) i uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji 15.03.2020. godine, u potpunosti su zaustavljene sve aktivnosti na organizaciji i promociji festivala. Zbog navedenih razloga nije bilo moguće održati predkvalifikacije za festival „Prva harmonika Srbije, Sokobanja 2020“, niti u gradovima u Srbiji, niti u inostranstvu. Nakon datuma ukidanja vanrednog stanja  i relaksiranja mera, preostalo je nedovoljno vremena za održavanje predkvalifikacija i pripremu takmičara za festival, u skladu sa Propozicijama. Trenutno na teritoriji Srbije i dalje postoji rizik od širenja zarazne bolesti COVID-19, naročito prilikom održavanja većih skupova i manifestacija sa više hiljada posetilaca. Aktuelnim merama Vlade Republike Srbije, preporučeno je držanje distance među ljudima od 1,5 m, što bi podrazumevalo ograničenje i broja posetilaca revijalnog dela manifestacija od maksimalno 500 lica na Velikoj sceni MFK „Vrelo“,  tako da je Upravni odbor TOSB Sokobanja, uzimajući u obzir navedene činjenice, doneo odluku da se festival odloži za narednu godinu. Iz istih razloga odložen je i festival 5. “Green Heart Fest” za 2021. godinu, koji je prema Planu i programu Turističke organizacije Sokobanja za 2020. godinu trebalo da se održi 17.,18. i 19. jula 2020. godine.

Iz razloga pogoršanja epidemiloške situacije u Srbiji, odnosno porasta broja zaraženih, Upravni odbor TOSB, 38. manifestaciju „Zlatne ruke“, koja se organizuje kao izložbena manifestacija odložio je za 13. septembar 2020. godine, dok će se manifestacija 26. „Sv. Jovan Biljober“ održati 7. jula, po tradiciji, ali u sažetijem obimu. Turistička organizacija Sokobanja, Udruženje za lekovito bilje „Dr. Jovan Tucakov“ i D.o.o. Adonis iz Sokobanje, organizovaće samo aktivnosti na otvorenom – seminare o identifikaciji lekovitog bilja u prirodi i uspon na Šiljak, vrh Rtnja, uz striktno poštovanje mera i preporuka Kriznog štaba Vlade Republike Srbije za suzbijanje zaraze korona virusom. Ove godine neće biti organizovani zabavno rekreativni sadržaji, poput raznih nadmetanja i tradicionalnog izbora princeze Biljarice, odnosno segmenti manifestacije koji podrazumevaju velika okupljanja i bliske, neposredne kontakte ljudi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.