Vrmdžansko jezero

Planinarska akcija „Vrmdžila 2019”

Planinarska akcija pod nazivom „Vrmdžila 2019” biće održana 16. marta u podnožju planine Rtanj. U organizaciji Planinarskog društva „Oštra čuka”, Mesne zajednice Vrmdža i Udruženja mladih „Um”, iz Sokobanje, već šestu godinu zaredom pred dolazak proleća održava se ovaj planinarski pohod u kome učestvuju planinari iz svih krajeva naše zemlje.

Akcija je nazvana „Vrmdžila”, jer je prema lokalnim pričama Vrmdžansko jezero stanište opasnog čudovišta, što je inspirisalo organizatore prilikom osmišljavanja imena akcije.

Učesnici će i ove godine moći da biraju hoće li se kretati dužom (vrmdženom) ili kraćom (vrmdžarastom) stazom. Dužina vrmdžaraste staze iznosi devet kilometara, dok je vrmdžena staza dugačka oko 15 kilometara. Na stazi će biti vodiči PD „Oštra čuka”, koji će nositi fluorescentne prsluke. Staza je obeležena planinarskim oznakama i namenjena je svim starosnim kategorijama. Kraća (vrmdžarasta) staza ima 213 metara uspona i 232 metra silaska. Duža (vrmdžena) staza ima 389m uspona i 407m silaska.

Na lokaciji Latinskog grada je obezbeđen besplatan ručak za sve planinare – posan pasulj (obavezno poneti pribor za ručak – činija, kašika, tanjirić za salatu). Pre dodele zahvalnica biće priređen kulturno – umetnički program i edukacija o lekovitom bilju u organizaciji PD „Preslap” iz Niša. Akcija „Vrmdžila 2019” i ove godine se bavi humanitarnom akcijom „Čepening”, u okviru koje se sakupljaju čepovi za kupovinu invalidskih kolica za mališane, kojima je taj vid pomoći neophodan. Akcija se sprovodi tako što će svaki planinar „platiti” pasulj jednim plastičnim čepom.

Svi zainteresovani za učešće u akciji mogu se prijaviti do 13. marta na brojeve: 064/92 02 909 Mladen, 064/17 65 184 Čele i 069/65 47 87 Marko.

Ostavi poruku odgovori

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.