Centralno banjsko šetalište

U prošlosti je centar grada bio pokriven makadamskim pločicama, a mermernim pločama je popločan 70tih godina 20. veka. Drveća stara i po stotinu godina ukrašavaju mermerno šetalište i stvaraju prijatnu hladovinu u letnjim mesecima. Od drveća preovlađuju stari platani i lipe, koje u vreme cvetanja šire opojne mirise.
Centralno banjsko šetalište – promenada pruža se u dužini od oko 600 metara od Hotela „Turist“ na istoku do zgrade muzeja na zapadu. Kod fontane se račva, tako da deo šetališta prolazi i pored crkve Svetog Preobraženja i završava se kod zgrade osnovne i srednje škole. U centralnom delu, šetalište ima i produžetak u vidu Zanatskog centra u kojem se nalaze butici, zlatare, ugostiteljski i drugi uslužni objekti.

Preko puta Turskog kupatila je spomenik kulture Milošev konak. Izgradio ga je knez Miloš Obrenović i tu je bila smeštena njegova administracija, dok je boravio u Sokobanji. Iako je Milošev konak tokom vremena dozidavan, zadržane su prvobitne arhitektonske crte ovog objekta. U okviru konaka se nalazi veći broj ugostiteljskih objekata, kao što su Irski pab „Dablin“, diskoteka „Stena“, kafe „Kafe“, „Spa“ kafe, „Pivnica“, i drugih uslužnih radnji.
Pored Miloševog konaka smeštena je crkva Sv. Preobraženja Gospodnjeg, izgrađena 1892. godine. Gradili su je italijanski majstori, a pokretač radova i veliki donator bio je srpski mitropolit gospodin Mihailo, koji je po rođenju Sokobanjčanin. U porti crkve nalazi se njegova bista.
Na zapadnom kraju šetališta nalazi se Zavičajni muzej, koji je smešten u zgradi izgrađenoj u 19. veku, u moravskom stilu. Raspolaže eksponatima iz oblasti arheologije, etnologije i istorije. Ispred muzeja je uređen amfitetar koji se u letnjoj sezoni koristi za pozorišne predstave, književne večeri i druge manifestacije.
Preko puta Zavičajnog muzeja nalazi se zgrada u kojoj je smešten Turistički informativni centar, u okviru koga radi i Internet kafe, a u drugom delu zgrade smeštena je Galerija-Legat Miluna Mitrovića. Galerija je otvorena je 28 juna 2001. god., na inicijativu sokobanjskog akademskog slikara Miluna Mitrovića, koji je tom prilikom Sokobanji poklonio oko 150 slika.

Ostavi poruku odgovori