Centralno banjsko šetalište

U prošlosti je centar grada bio pokriven makadamskim pločicama, a mermernim pločama je popločan 70tih godina 20. veka. Drveća stara i po stotinu godina ukrašavaju mermerno šetalište i stvaraju prijatnu hladovinu u letnjim mesecima. Od drveća preovlađuju stari platani i lipe, koje u vreme cvetanja šire opojne mirise.
Centralno banjsko šetalište – promenada pruža se u dužini od oko 600 metara od Hotela „Turist“ na istoku do zgrade muzeja na zapadu. Kod fontane se račva, tako da deo šetališta prolazi i pored crkve Svetog Preobraženja i završava se kod zgrade osnovne i srednje škole. U centralnom delu, šetalište ima i produžetak u vidu Zanatskog centra u kojem se nalaze butici, zlatare, ugostiteljski i drugi uslužni objekti.

Preko puta Turskog kupatila je spomenik kulture Milošev konak. Izgradio ga je knez Miloš Obrenović i tu je bila smeštena njegova administracija, dok je boravio u Sokobanji. Iako je Milošev konak tokom vremena dozidavan, zadržane su prvobitne arhitektonske crte ovog objekta. U okviru konaka se nalazi veći broj ugostiteljskih objekata, kao što su Irski pab „Dablin“, diskoteka „Stena“, kafe „Kafe“, „Spa“ kafe, „Pivnica“, i drugih uslužnih radnji.
Pored Miloševog konaka smeštena je crkva Sv. Preobraženja Gospodnjeg, izgrađena 1892. godine. Gradili su je italijanski majstori, a pokretač radova i veliki donator bio je srpski mitropolit gospodin Mihailo, koji je po rođenju Sokobanjčanin. U porti crkve nalazi se njegova bista.
Na zapadnom kraju šetališta nalazi se Zavičajni muzej, koji je smešten u zgradi izgrađenoj u 19. veku, u moravskom stilu. Raspolaže eksponatima iz oblasti arheologije, etnologije i istorije. Ispred muzeja je uređen amfitetar koji se u letnjoj sezoni koristi za pozorišne predstave, književne večeri i druge manifestacije.
Preko puta Zavičajnog muzeja nalazi se zgrada u kojoj je smešten Turistički informativni centar, u okviru koga radi i Internet kafe, a u drugom delu zgrade smeštena je Galerija-Legat Miluna Mitrovića. Galerija je otvorena je 28 juna 2001. god., na inicijativu sokobanjskog akademskog slikara Miluna Mitrovića, koji je tom prilikom Sokobanji poklonio oko 150 slika.

Ostavi poruku odgovori

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.