Zlatne ruke

Početak  Dešavanja Zlatne ruke

Datum održavanja: 14. jul
Mesto održavanja: Mermerno šetalište u Sokobanji

Turističko-kulturna manifestacija „Zlatne ruke“ održava se od 1983. god. i predstavlja takmičenje u pripremanju starih, zaboravljenih jela i veštinama starih zanata.

Broj posetilaca ove manifestacije je uvek veliki, jer se održava u jeku sezone, a postoji i veliko interesovanje posetilaca, naročito iz velikih urbanih sredina, da vide i dožive tradicionalne običaje i nematerijalno kulturno nasleđe, koji postaju prava retkost u današnjem modernom svetu. Posetioci su u prilici da probaju neka od starih srpskih zaboravljenih jela, ili da kupe autentične suvenire izrađene na tradicionalan način. Svake godine prijavi se preko 100 učesnika iz svih krajeva Srbije, a manifestaciju poseti više od 5.000 turista i meštana. Manifestacija „Zlatne ruke“ pored takmičarskog karaktera, ima jednu mnogo bitniju funkciju, a to je očuvanje tradicionalnog nasleđa, kulture i običaja za buduće generacije.

divider
divider
divider

Od početka manifestacije pa do danas uvek se vodilo računa da se jela pripremaju od zdravih namirnica koje potiču iz sokobanjskog kraja, bez dodataka savremenih hemijskih sredstava i u tradicionalnim zemljanim sudovima: crepulja, grne, đuveč, kotlić, tiganj, ožeg i dr.

 

Tokom godina je manifestacija pored pripreme starih jela dobila i disciplinu domaća radinost i stari zanati koja obuhvata nekoliko kategorija: najočuvaniji i najoriginalniji eksponat, korišćenje etno motiva na savremenim upotrebnim vrednostima, najbolji vez, ručni rad rađen u toku manifestacije, očuvanje tradicije starih zanata.

 

Manifestacija poslednjih godina poprima nacionalni karakter, tako da posetioci pored tradicionalnih jela, rukotvorina i narodnih nošnji iz sokobanjskog kraja, mogu videti i upoznati tradiciju, običaje i kulturno nasleđe i nekih drugih krajeva Srbije. Još jedna potvrda kvaliteta ove manifestacije je stigla 2014. godine u vidu nagrade Turistički cvet, najznačajnijeg priznanja u oblasti turizma koje dodeljuje Turistička organizacija Srbije.

sokobanjska dešavanja

Ostale manifestacije u Sokobanji

Letnja pozornica