Reke i jezera

Reka Moravica

Reke i jezera

Reka Moravica dužine 60,4 km, je desna pritoka Južne Morave, i izvire u podnožju planine Device. Izvor je u startu razlivenog toka i potiče od mnoštva dubinskih izvora, koji su uočljivi kao mali virovi. Okolina izvora uređena je kao izletište.

Na zapadu opštine reka prolazi kroz živopisnu Bovansku klisuru, gde je izgrađena brana i stvorena veštačka akumulacija odnosno Bovansko jezero. Reka je bogata belom ribom – beovica, klen, skobalj i potočnom pastrmkom. Pritoke Moravice su bistre planinske reke i potoci u kojima ima rečnih rakova.

Na Moravici je uređeno šest plaža, Župan u centru Sokobanje, na obodu parka Banjica i uzvodno, Tesnac, Šest kace, Tri kace, Džentlmen i Lepterija. Moravica je interesantna i po mnogobrojnim lekovitim izvorima koji se u nju ulivaju, ili izviru u dubini duž njenog korita.

Bovansko jezero je udaljeno oko 10 km od Sokobanje. Predstavlja pravi raj za ribolovce, a privlači i veliki broj kupača u letnjim mesecima.
Bovansko jezero je veštačka akumulacija, nastala pregrađivanjem reke Moravice 1977. godine. Postoji nekoliko uređenih plaža na sokobanjskoj i aleksinačkoj strani. Dugačko je oko 8 km, a najveća dubina je kod brane i iznosi oko 50 m.

Broj ribljih vrsta je izuzetno veliki počev od plemenitih vrsta: som, smuđ, šaran zatim amur, tolstolobik, klen, grgeč (bandar), linjak, mnoštvo bele ribe: srebrni karaš (babuška), deverika, bodorka (žutooka), beovica.

Na njemu je razvijen kupališni, ribolovni i izletnički turizam, a na plažama u blizini sela Bovan mogu se iznajmiti pedaline i čamci za pravo uživanje na vodi. Na jezeru održavaju i jedriličarske regate, uglavnom u prolećnim i jesenjim mesecima.

Vrmdžansko jezero se nalazi u podnožju planine Rtanj. Udaljeno je 15 km od Sokobanje, a 3 km od sela Vrmdža. Ovo prirodno jezerce, smešteno u prelepom ambijentu, sa okolnim livadama, pašnjacima i šumarcima, predstavlja divno mesto za odmor, ribolov i branje poznatog rtanjskog čaja. Samo jezero kraškog je porekla, ovalnog je oblika prečnika ne većeg od 50 metara. Voda se sa okolnih bregova sliva u jezero hraneći ga, kao i podzemni izvori i kišnica takođe.

 

Ostavi poruku odgovori

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.