Реке и језера

Река Моравица

Реке и језера

Река Моравица дужине 60,4 км, је десна притока Јужне Мораве, и извире у подножју планине Девице. Извор је у старту разливеног тока и потиче од мноштва дубинских извора, који су уочљиви као мали вирови. Околина извора уређена је као излетиште.

На западу општине река пролази кроз живописну Бованску клисуру, где је изграђена брана и створена вештачка акумулација односно Бованско језеро. Река је богата белом рибом – беовица, клен, скобаљ и поточном пастрмком. Притоке Моравице су бистре планинске реке и потоци у којима има речних ракова.

На Моравици је уређено шест плажа, Жупан у центру Сокобање, на ободу парка Бањица и узводно, Теснац, Шест каце, Три каце, Џентлмен и Лептерија. Моравица је интересантна и по многобројним лековитим изворима који се у њу уливају, или извиру у дубини дуж њеног корита.

Бованско језеро је удаљено око 10 км од Сокобање. Представља прави рај за риболовце, а привлачи и велики број купача у летњим месецима.
Бованско језеро је вештачка акумулација, настала преграђивањем реке Моравице 1977. године. Постоји неколико уређених плажа на сокобањској и алексиначкој страни. Дугачко је око 8 км, а највећа дубина је код бране и износи око 50 м.

Број рибљих врста је изузетно велики почев од племенитих врста: сом, смуђ, шаран затим амур, толстолобик, клен, гргеч (бандар), лињак, мноштво беле рибе: сребрни караш (бабушка), деверика, бодорка (жутоока), беовица.

На њему је развијен купалишни, риболовни и излетнички туризам, а на плажама у близини села Бован могу се изнајмити педалине и чамци за право уживање на води. На језеру одржавају и једриличарске регате, углавном у пролећним и јесењим месецима.

Врмџанско језеро се налази у подножју планине Ртањ. Удаљено је 15 км од Сокобање, а 3 км од села Врмџа. Ово природно језерце, смештено у прелепом амбијенту, са околним ливадама, пашњацима и шумарцима, представља дивно место за одмор, риболов и брање познатог ртањског чаја. Само језеро крашког је порекла, овалног је облика пречника не већег од 50 метара. Вода се са околних брегова слива у језеро хранећи га, као и подземни извори и кишница такође.

 

Остави поруку одговори